Domningar i händerna

Vi beskriver varför du kan få domningar i händerna, och vad du kan göra för att bli av med detta besvär.

Domningar i händerna uppstår när nerver är irriterade eller komprimerade, ingen annan struktur än nerver kan skapa domningar i kroppen. Om vi vet vilka fingrar som domnar i din hand får vi en viktig ledtråd till vad ditt besvär kan orsakas av, detta leder till att vet vi hur vi ska bemöta ditt besvär.  

Via länken läser du om allt du kan tänkas fråga om gällande naprapatbehandling, i syfte att bättre förstå hur en naprapat kan hjälpa dig om du inte lyckas bli av med dina domningar med hjälp av denna texten. 

I denna text går vi igenom: 

Innehållsförteckning

Thoracic outlet som orsak till domningar i händerna

Detta innebär att en nervfläta i närheten av din axel påverkas och kan ge domningar i samtliga fingrar. Jag har skrivit en mer utförlig text om thoracic outlet och domningar i händerna nattetid via denna länk.  

Händerna kan även domna dagtid då nervflätan får ett långvarigt tryck mot sig. Detta uppkommer ofta då man är ute och går eller om man bär något tungt. Lyft upp dina axlar lite lätt mot öronen om detta uppstår då du bär. Detta resulterar i att du inte får lika mycket tryck mot nervflätan. Om domningarna uppkommer då du är ute och går kan du prova att använda stavar, lyfta dina axlar mot öronen lite lätt, eller till och med sträcka upp armarna i luften emellanåt för att avlasta trycket mot nervflätan.   

Ett träningsprogram i syfte att stärk upp din muskulatur runt nacke och skuldra kan hjälpa dig att bli av med detta besvär. Var beredd på att detta besvär troligen har byggts upp under lång tid. Det kan därför ta väldigt lång tid med ihärdigt arbete för att bli av med detta besvär.   

Radialisnerven  

Radialisnerven ger domningar på ovansidan av din hand. Över tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Domningarna når inte hela vägen ut till fingertopparna. Detta är relativt ovanligt men kan uppstå då nerven blir inklämd mellan muskulatur eller ligament längs med nervens väg från axeln ner till din hand.  

Medianusnerven  

Medianusnerven ger domningar i handflatan, tvärtemot mot vad radialisnerven gör. Fingrarna som domnar är tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Dessa domningar når ut i fingertopparna. Det vanligaste syndromet som skapar detta är karpaltunnelsyndrom.  

Detta kan uppstå om det är för trångt i kanalen där nerven löper. Överbelastning av området om du exempelvis jobbat mycket med händerna med något du inte brukar göra. Alternativt om du under lång tid suttit i en ofördelaktig position för dina händer, exempelvis med en dålig ergonomi på jobbet. Karpaltunnelsyndrom är även vanligt under graviditet.   

Domningar i händerna dagtid

Ulnarisnerven  

Ulnarisnerven ger domningar på både ovansidan av handen och i handflatan. Fingrarna som domnar är lillfingret och halva ringfingret. Två vanliga besvär till detta är att nerven svullnar där den löper i ett hålrum dels intill armbågen, den kända änkestöten. Samt vid en passage vid handleden.   

Det har blivit allt vanligare att ulnarisnerven irriteras i armbågen då vi idag sitter mycket med mobiler och läsplattor. Detta ger en böjning i armbågen samtidigt som vi statiskt aktiverar muskulaturen i underarmarna under lång tid genom att hålla i applikationerna.   

Även irritation av nerven i handleden har blivit vanligare. Detta kan tänkas bero på att cykling har blivit vanligt i vardagen, både som träning och till och från jobbet. Det är viktigt att tänka på att inte hänga sin vikt mot styret och din handled då du cyklar, detta leder lätt till att du klämmer in ulnarisnerven vid handledspassagen.

Domningar i händerna

Diskbråck i nacken ger domningar i händerna  

Diskbråck som trycker mot nervrötter eller läcker ut substanser, vilka skapar inflammatoriska processer runt dina nervrötter, kan även ge domningar i dina fingrar.  

Nerverna såsom nervrot C6, C7, och C8 som kommer från din nacke kan ge domningar i dina fingrar är. C6 ger domningar i tumme och pekfinger, både ovansida och handflata. C7 ger domningar i pekfinger, långfinger och ringfinger. C8 ger domningar i långfinger, ringfinger och lillfinger.  

Nedsatt känsel kan även uppstå vid irritation av nervrötter, den nedsatta känseln kommer att avvika lite från områdena jag beskriver vid domningar.  

Här läser du mer om ont i nacken som orsak till domningar i händerna

Hur du blir av med domningar i händerna 

Om domningarna beror på att nerven är svullen gäller det att avlasta nerven. Detta gör du bäst genom att undvika de positioner som framkallar domningarna. Nerverna blir påverkade om du håller dina armbågar och handleder böjda under en längre tid, därför undviker du detta. Om du sover med armbågar och handleder böjda finns det ortoser som undviker att du hamnar i dessa positioner, tejpning kan också hjälpa.  

Det är viktigt att stärka upp muskulaturen och hålla en god rörlighet i underarmsmuskulaturen för att din arm ska fungera på ett funktionellt sätt.   

Om man misstänker att dina domningar beror på att det är anatomiskt trångt i vissa passager är det upp till din behandlande läkare att avgöra hur man går vidare med detta. Kortisoninjektioner eller operation kan bli alternativ till åtgärd.  

Diskbråck i nacken kan ge domningar i dina händer. I de absolut flesta fall läker detta ut av sig självt efter några veckor till månaders tid. Undvik att framkalla domningar genom att ha nacken i de positioner som förvärrar domningarna. Inflammationsdämpande läkemedel som din läkare ordinerar kan ibland ha god effekt, även mjukdelsbehandling runt nacken kan ha en avslappnande och smärtlindrande effekt.

Naprapat i Göteborg. Jonatan Karlsson, leg Naprapat, City-kliniken

Jonatan Karlsson

Författare av denna text

Jonatan är legitimerad naprapat och har arbetat som detta sedan 2009. Han har även en examen i ultraljudsdiagnostik, samt en högre examen i Ortopedisk Medicine International. Du kan läsa mer om Jonatan via knappen nedan.