Ont i handleden

Råd, tips och information för att hjälpa dig då du har fått ont i handleden. Varför får du ont och vad kan du själv göra för att må bättre. Trevlig läsning!

Inledning

Då du har fått ont i handleden är smärtan oftast lokalt lokaliserad, den sprider sig sällan upp mot din arm. Smärta i handleden betyder inte alltid att det är själva handleden i sig som är orsaken till ditt besvär.

Irriterade nerver från nacken förlägger ibland smärta omkring din handled. Axelbesvär, samt besvär från skuldran kan även dem lägga smärta här. Dock brukar det även finnas smärta någonstans längs armen vid dessa besvär.  Besvär från handleden sprider sig sällan uppåt som tidigare nämnt.

Ont i handleden

I denna text ska vi gå igenom:

Handledens uppbyggnad

Handleden är uppbyggd av de två underarmsbenen och den första raden av mellanhandsbenen. Det finns en led mellan underarmsbenen, och en led mellan underarmsbenen och mellanhandsbenen. Flera ligament stabiliserar benen i handen. Totalt finns det 25 ben i handen. Det finns många delar som kan göra att du får ont i handleden.

Nerverna radialis, medianus och ulnaris löper förbi handleden. Den förstnämnda löper på samma sida som tummen, ulnaris mot lillfingret och medianus mellan dessa två. En inklämning av någon av dessa nerver resulterar ofta i en domning i en viss del av din hand.

Muskler styr rörelser i hand och handled. Dessa muskler är mycket koordinerade och kan utföra mycket noggranna rörelser.

Vad kan du göra om du får ont i handleden

Fortsätt att använda handen i den mån du kan. Om du har ett skrivbordsjobb ska du se över ergonomin av de produkter du använder dig av. Se till att du har en sluttande lutning på ditt tangentbord, så att du inte sitter med handleden böjd bakåt. Ett styrdon för musen är en god rekommendation. Besök Ergona för att se vilka olika produkter som finns att tillgå.

Minska din mobil- och dataanvändning om möjligt. Detta är en stor del av rehaben för att du inte ska ha ont i handleden.

Börja med excentrisk träning av handleden, detta betyder att du aktiverar muskulaturen utan att handen rör sig. Pressa handen uppåt, neråt och åt sidorna mot motstånd utan att handen rör sig. Använd din andra hand som motstånd.

Utför passiva rörelser, detta betyder att du tar ut rörligheten i din handled utan att du aktiverar muskulaturen. Böj handen uppåt, neråt, inåt och utåt med hjälp av din andra hand.

Knyt och sträck ut fingrarna flera gånger om dagen för att öka cirkulationen, spreta och för ihop dem likaså.

Varför får man ont i handleden

Fallolyckor är vanligt mot handleden. Om du ramlar och tar emot dig med handen är frakturer vanliga. Om du misstänker att något kan ha gått sönder i din hand ska du uppsöka läkare.

Överbelastning är vanligt vid skrivbordsjobb, eller vid aktiviteter du inte är van vid. Se över ergonomin vid din arbetsplats. Avvakta aktiviteter som gör ont om du har möjlighet till detta.

Mobil- och dataanvändning har ökar kraftigt, detta tros vara en orsak till att vi får ont i handleden.

Vad kan vi hjälpa dig med om du har ont i handleden

Naprapaten hjälper dig att ta reda på vilken del av din hand som är orsaken till din smärta. Detta gör vi genom sjukdomshistoria och undersökning av din hand.

När vi har kommit fram till en diagnos har vi flera behandlingstekniker vi kan använda oss av. Exempelvis stötvågsbehandling, epte, laser, ultraljud och scanlab. Naprapatbehandlingen syftar också till att återskapa funktion. Vi använder oss av mobilisering och manipulation för att återställa god rörlighet. Massage, TENS, och akupressur för att få musklerna att slappna av. Vi undersöker och behandlar även nacke, axel och armbåge om vi bedömer att dessa områden kan vara orsak till din onda handled.

Vanliga åkommor vid ont i handleden

 • Inflammation – Artrit

Efter ett fall kan en skada på ledkapseln ske. Detta yttrar sig i en smärta samt svårt att böja handleden uppåt samt nedåt. Om du har ont i handleden mer än 48 timmar skall alltid fraktur misstänkas och således bör läkarkontakt tas.

 • TFCC

En ligamentskada på insidan av handleden, som yttrar sig som en smärta vid insida av handleden.

 • Subluxation av ett mellanhandsben

Du har en smärta över ovansidan av handleden. Framför allt då du böjer handen uppåt. Än mer då du belastar handleden, en armhävning blir omöjlig för dig att utföra.

 • Sträckning av ligament på handledens utsida.

Du får ont då du böjer handen åt tummens sida.

 • Sträckning av ligament på handledens insida.

Du får ont då du böjer handen åt lillfingersidan.

 • Sträckning av ligamenten på ovansidan av handen.

Du får ont då du böjer handen neråt. Uppkommer ofta som ett kvarstående problem efter ett subluxerat mellanhandsben.

 • Ganglion

Ett ganglion är ett litet läckage som uppstår från ledkapseln eller senskidan. Kontakta läkare för bedömning om detta skapar besvär. Oftast är det enbart ett kosmetiskt problem och du kan således låta ditt ganglion vara kvar.

 • Överbelastning av muskelfäste på ovansidan av handen.

Smärta uppkommer på ovansidan av handen då du aktiverar handen. Det kan vara muskeln som böjer handen bakåt och för den antingen inåt eller utåt. Det kan även vara muskeln som sträcker fingrarna som är ursprunget till smärtan.

 • Överbelastning av muskelfäste på undersidan av handen

Likt smärtor som uppkommer på ovansidan. Dock sitter smärtan på undersidan och man finner ut i undersökning vilken muskel som skapar besväret.

Vanliga åkommor av tummen

Ont i tummen
 • Inflammation av tumleden, artrit

Smärta uppstår av irritation av ledkapseln. Smärtan sitter omkring basen av din tumme.

En röntgenbild visar ofta atros i denna led och smärtan tillskrivs detta. I många fall är det inte atrosen i sig som gör ont, det är ofta ledkapseln som är orsaken till smärtan. Detta kan relativt enkelt behandlas med friktionsmassage.

 • Överbelastning av muskulaturen runt tummen

Smärta uppkommer då du använder tummen. Undersökning visar vilken muskel som skapar smärtan och behandling kan påbörjas.

Naprapat i Göteborg. Jonatan Karlsson, leg Naprapat, City-kliniken

Jonatan Karlsson

Författare av denna text

Jonatan är legitimerad naprapat och har arbetat som detta sedan 2009. Han har även en examen i ultraljudsdiagnostik, samt en högre examen i Ortopedisk Medicine International. Du kan läsa mer om Jonatan via knappen nedan.

Läs mer

Se alla våra behandlingar

Boka en behandling