I denna text om ont i höften ska vi går igenom:
- Höftens uppbyggnad
- Vad kan du göra om du har fått ont i höften
- Varför får man ont i höften
- Vad kan vi hjälpa dig med om du har ont i höften
- Vanliga åkommor
Inledning
Då du har fått ont i höften är en detaljerad sjukdomshistoria, samt en väl genomförd klinisk undersökning av största vikt. Detta för att lokalisera besvärets strukturella utgångspunkt. Detta kan vi naprapater på City-Kliniken hjälpa dig med.
Ont i höften behöver inte vara lokaliserat enbart omkring din höft. Beroende på struktur som är involverad förläggs smärtan på ett visst vis ner i ditt ben. Ofta över framsida lår, knä, samt insida underben. Även smärta längs med utsidan av ditt ben är vanligt. Om smärtan förlägger sig ner i dina tår är det betydligt vanligare med en orsak från ryggen, exempelvis en nervkompression.
En påverkan av din höftled kan även förlägga smärta över ena sidan av ländryggen.
Höftens uppbyggnad
Lårbenskulan ligger i ett hålrum på höftbenet. Hålrummet är förhållandevis stort jämfört med lårbenskulan. Detta tillåter inte lika stort rörelseomfång som i exempelvis axeln, där ledhålan är väldigt liten jämfört med ledkulan. Fördelen med en stor ledhåla är att höften blir betydligt stabilare, jämfört med en mindre ledhåla som tillåter mer rörelse.
Det sitter ett flertal kraftiga ligament runt höftleden. Exempelvis kroppens kraftigaste ligament, ligament iliofemorale. Iliofemorale löper från en del av höftbenet, ilium. Vidare till lårbenet, femur.
Kraftiga och starka muskler löper mellan höften och lårbenet. Exempel på dessa är sätesmuskulaturen och höftböjaren. Dessa aktiveras kraftfullt vid exempelvis löpning eller hopp.
Vad kan du göra om du har fått ont i höften
Då du får ont i höften ska du om möjligt fortsätta att röra på dig i den mån du kan. Om det smärtar så kraftig att du inte kan belasta benet bör du uppsöka läkare.
Börja med enkla övningar för att ge höften cirkulation, detta utför du flera gånger om dagen. 10-20 repetitioner varje gång.
Om du inte kan utföra övningarna för cirkulation kan du istället prova med isometriska övningar, detta betyder att du aktiverar muskulaturen utan att benet rör sig.
Jobba även med passiva rörelser, detta betyder att du tar ut rörligheten i höften så gott du kan utan att aktivera muskulaturen.
Avlasta höften några gånger per dag genom att lägga dig ner på rygg med underbenen på en stol. Ha armarna vilandes på golvet, cirka 20 grader ut från kroppen.
Om det går bra utan att smärta kan du även jobba med gummibandsträning, detta ska vara i stort sätt smärtfritt. Börja med väldigt lätt motstånd, 15-20 repetitioner. Gummiband köper du enkelt hos Rehabshop.
Varför får man ont i höften
Överbelastning av muskulaturen runt höften är väldigt vanligt. Detta kan uppstå då att man ökar på en ny aktivitet för snabbt, eller med för hög frekvens. Åldersförändring eller förändring efter tidigare skada kan leda till förändringar på höftledens brosk.
Trauma som fall på höften kan leda till frakturer på och omkring höft- eller lårbenet.
Mycket sittande kan leda till en minskad rörlighet i höftpartiet. Explosiv aktivitet som tennis, paddeltennis och löpning kan leda till bristningar i muskulatur om rörligheten inte är tillfredsställande.
Vad kan vi hjälpa dig med om du har ont i höften
Naprapaten hjälper dig att ta reda på vilken struktur i din höft som är skadad, strukturen som gör att du har ont i höften. Detta gör naprapaten med hjälp av sjukdomshistoria och undersökning under naprapatbehandlingen. Om din naprapat inte kan ställa en säker diagnos hjälper vi dig vidare till läkare. På City-Kliniken i Göteborg kan vi direkt på plats erbjuda dig diagnostiskt ultraljud för säkrare diagnos.
När naprapaten är säker på vad besväret beror på behandlar naprapaten detta med olika tekniker. Besvär med muskel eller sena behandlas ofta med stötvågsbehandling eller friktionsmassage. Smärta med ursprung från höftleden behandlas bland annat med stretching av ledkapsel, eller ultraljud. Vid låsningstendens i höften används manipulaiton eller mobilisering. Vi behandlar även områden omkring höften för att förbättra rörelse och funktion, vilket kan underlätta smärtan i höften.
Enklare övningar före rehabilitering hjälper naprapaten dig med. Samt råd om avlastande positioner. Bedömer vi att du behöver ytterligare hjälp med rehab för att bli av med din smärta hjälper vi dig gärna vidare till fysioterapeut.
Vanliga åkommor
- Ledinflammation, Artrit
Det finns olika typer av artrit beskrivna. Det som ofta kännetecknar en ledinflammation är att det smärtar in mot din ljumske och framsidan av ditt lår vid aktivitet. Även nattlig smärta är vanligt vid mer påtagliga besvär. Det är viktigt att behandla denna inflammation då det har visat sig att obehandlad inflammation i höftleden kan leda till artros.
- Artros
I tidigt skede är det oftast inte artrosen i sig som skapar smärta. Det är snarare en inflammatorisk process av ledkapseln, sekundärt till artrosen som ger symtom.
I ett tidigt skede får du endast smärta under och efter aktivitet. Längre fram blir det en mer kontinuerlig värk som även kan störa din nattliga sömn.
- ”Loose body”
En liten lös flik av ledkapseln eller en fri broskbit kan lägga sig på så vis att det skapar en smärta i din höft. Detta ter sig som ett kraftigt hugg någonstans över höften. Det kan komma plötsligt under vanliga promenader eller då du exempelvis går ned för en trappa. Du kan få en känsla av att benet inte håller dig upprätt. Huggen kan fortsätta vid varje steg eller försvinna helt och inte återkomma, detta beroende på hur broskflisan ligger i din led.
- Inflammation i slemsäck, bursit
En slemsäck fungerar som en friktionsdämpande struktur mellan exempelvis sena och ben.
Smärta från några av slemsäckarna i höftregionen yttrar sig ofta som lokal smärta, men kan även de sprida sig ner i benet. Vanligtvis ökar smärtan om du ligger på den onda sidan, sitter med benen i kors eller då du promenerar.
- Besvär från muskler och senor i höftregionen
Smärtan är ofta lokalt lokaliserad och upplevs framför allt vid vissa tillfällen som:
– Smärta under aktivitet.
– I början av aktivitet för att sedan försvinna, men kommer tillbaka efter aktivitet.
– Stadigt ökande smärta under aktivitet.
- Bråck omkring höftregionen.
Olika former av bråck kan uppkomma. Ofta framträder smärtan först efter aktivitet för att senare förlopp även kännas av under aktivitet. Smärta då du hostar kan ofta framkalla din smärta.
Jonatan Karlsson
Författare av denna text
Jonatan är legitimerad naprapat och har arbetat som detta sedan 2009. Han har även en examen i ultraljudsdiagnostik, samt en högre examen i Ortopedisk Medicine International. Du kan läsa mer om City-Klinikens naprapater via knappen nedan.