Bäckensmärta under graviditet

Under graviditeten produceras graviditetshormon som mjukar upp och ökar töjbarheten i kroppens ligament och muskler. Därför blir lederna i bäckenet mer rörliga under graviditeten än annars. Detta sker för att kroppen ska kunna anpassa sig efter det växande barnet, så att det kan passera genom bäckenet under förlossningen.

Att ligamenten mjukas upp behöver inte nödvändigtvis orsaka smärtsamma problem. Vanligtvis kan dina nerver och muskler anpassa sig och kompensera för den ökade flexibiliteten i lederna, men ibland resulterar den kroppsliga förändringen i bäckensmärta.

Denna bäckensmärta orsakas sannolikt av en kombination av faktorer. Bland annat av att:

– Lederna i bäckenet rör sig ojämnt.

– Förändringar i ligamenten gör att dina muskler arbetar felaktigt för att stödja bäckenet.

– När bäckenlederna inte fungerar korrekt så orsakar de vidare smärta i de andra lederna omkring bäckenet.

Pregnant woman with back pain isolated on white background. Concept of pregnancy healthcare.

Normalt när du ligger, står eller går är bäckenet i en stabil och jämn position. Om du upplever bäckensmärta så fungerar inte muskler och leder i bäckenregionen som de ska, vilket leder till en mindre stabil och mer ojämn rörelse över bäckenlederna. Resultatet är irriterade och smärtande leder.

Dessa typer av obehag är ett vanligt inslag under graviditeten. Mer än hälften av alla blivande mammor tros ha någon form av ryggsmärta eller bäckensmärta vid något tillfälle, och 20 procent av alla gravida får just bäckensmärtor. Även om det är vanligt så är det inte normalt att ha bäckensmärtor, och är inte något som du ska behöva stå ut med.

Nivå och plats av smärta kan variera från kvinna till kvinna. Smärtan kan vara dubbelsidig, ensidig eller skifta från sida till sida. Smärtan kan variera från en ständigt molande värk till huggande smärta, eller vara kraftigt skjutande smärta i säte och ner i baksidan av benen

Du kan känna smärta:

– I nedre delen av ryggen

– I de främre bäckenleden

– I de bakre bäckenlederna

– I ljumsken

– På framsidan och baksidan av låret

– På baksidan av underbenet

– Runt höfterna

– I bäckenbotten och runt öppningen till slidan och anus (mellangården).

Vad gör bäckensmärta värre?

Smärtan förvärras ofta av aktiviteter som du tidigare tog för givet. Bara en vanlig promenad kan ge kraftiga smärtor. Det kan skilja vad som triggar smärtorna. Exempelvis kan smärtorna triggas av öppnande rörelser med benen som att ta långa kliv, gå i trappor eller in och ut ur bilar.

I vilket skede i graviditeten kan bäckensmärta uppkomma?

Bäckensmärta kan uppkomma så tidigt som den första trimestern eller så sent som de senaste dagarna innan förlossningen.

Om smärtan kommer i slutet av graviditeten, kan det bero på att ditt barn har sjunkit nedåt och att dess huvud trycker mot bäckenlederna. Du kan även känna bäckensmärta för första gången efter förlossningen. Bäckensmärta kan även uppkomma efter förlossningen.

Hur kan man undvika bäckensmärta?

Att ha en vältränad bäckenmuskulatur och god kontroll av djup mag- och ryggmuskulatur minskar risken att drabbas av bäckensmärta.

Om du börjar känna smärta i bäckenregionen bör du söka hjälp. Det viktigaste är att få hjälp med övningar, speciellt för din mage, bäckengördel, höft och bäckenbottenmuskulaturen, med syfte att förbättra kontrollen i bäckenet och ryggen. Ett bäckenbälte är ett band som man fäster runt bäckenet för att ge stöd och på sätt lindra smärtan. Du bör få hjälp med att placera bandet korrekt så att det sitter på rätt ställe. Du kan även få hjälp med ledbehandling i ländrygg och bäcken och mjukdelsbehandling av ryggen och bäckenmuskulaturen.

Under vardagliga aktiviteter bör du tänka på att belasta höger och vänster sida lika mycket. Undvik att sitta med benen i kors, stå på ett ben eller att ta långa kliv. Detta gäller även under träning. Undvik övningar där du står med benen brett isär som exempelvis utfall. Hopp och löpning triggar också ofta smärtan och bör därför undvikas.

Förlossning

De flesta kvinnor med bäckensmärta kan ha en normal förlossning. Med rätt stöd är det sällsynt att bäckensmärta orsakar problem. Prata med din barnmorska för att få rätt stöd under förlossningen

Försök vara så aktiv som möjligt under graviditeten utan att du får ont.

I vardagen

Träna bäckenbotten och den djupa magmuskulaturen med övningar som du fått av din naprapat eller sjukgymnast. Be om och ta emot erbjudanden om hjälp med dagliga sysslor.

Planera så att du minskar de aktiviteter som orsakar problem. Använd en ryggsäck att bära saker i. Detta ger jämnare belastning än en axelväska.

Var noga med att inte sära på benen längre än i ditt smärtfria intervall.

Då du ska resa dig ur sängen så rulla över på sidan, pressa ihop knäna och tryck dig upp till sittande med hjälp av armarna.

Ta på dig byxor och strumpor sittande för att undvika att stå på ett ben.

Undvik att utsätta bäckenet för ojämn belastning som att sitta med benen i kors eller att bära ditt barn på höften.

Om något gör ont, sluta göra det. Om smärtan blossar upp, kan det ta lång tid innan den lugnar sig.

Försök att sova på sidan med benen böjda och en

kudde mellan knäna.

För hjälp med bedömning och behandling av din bäckensmärta, är du välkommen att kontakta oss på City-Kliniken, tel. 031-13 00 59.