Ont i armbågen är ett vanligt symtom. Som alltid är en detaljerad sjukdomshistoria samt en väl genomförd klinisk undersökning av största vikt. Detta för att lokalisera besvärets strukturella utgångspunkt. Detta kan vi naprapater på City-Kliniken hjälpa dig med.
En smärta från din armbåge är oftast lokalt lokaliserad. Smärtan kan dock sprida sig ner över ovansidan av underarmen. Samt även ut i framför allt ditt tredje och fjärde finger. Smärtan sprider sig sällan uppåt mot överarmen. Om du har ont i både armbåge och överarm kommer troligtvis besväret från nacken eller axeln.
I denna text ska vi gå igenom:
- Armbågens uppbyggnad
- Vad kan du göra om du har fått ont i armbågen
- Varför får man ont i armbågen
- Vad kan vi hjälpa dig med om du har ont i armbågen
- Vanliga åkommor
- Mindre vanliga åkommor
Armbågens uppbyggnad
Armbågen består av tre leder. En ledkapsel omsluter dessa leder. Rörelser som sker i armbågsleden är böjning och sträckning. Samt vridning inåt och utåt. Böjning och sträckning sker mellan överarmsbenet och armbågsbenet. Vridningar sker mellan armbågsbenet och strålbenet.
Vad kan du göra om du har fått ont i armbågen
Om du får ont i armbågen ska du försöka använda armen i den mån det går utan att det smärtar. Böj, sträck och vrid inåt, utåt flera gånger om dagen. Undvik att jobba monotont, samt att greppa saker längre stunder. Undvik statiska moment.
Börja med isometriska rörelser. Detta innebär att du aktiverar muskulaturen runt armbågen utan att armbågen rör sig. Muskulaturen aktiverar du i ett intervall om fem sekunder, upprepa fem gånger flera gånger om dagen.
Jobba med passiva rörelser om du har väldigt ont. Detta betyder att du rör i armbågen utan att du aktiverar muskulaturen runt armbågen.
Om det går bra kan du jobba med gummibandsträning, detta ska inte smärta. Utför 10-15 repetitioner i två omgångar, en till två gånger om dagen.