Piriformis syndrom – Kan piriformismuskeln verkligen irritera ischiasnerven?

Piriformis syndrom - Sanning eller myt? Piriformis syndrom är en vanlig diagnos du kan få av din terapeut, om du har ont i skinkan eller en utstrålande smärta i ditt ben. Men kan piriformismuskeln verkligen irritera ischiasnerven?

I denna text går vi igenom:

Vad är piriformis syndrom

Låt mig först beskriva för dig vad piriformis syndrom sägs vara:
Piriformis är en liten muskel som löper från korsbenet till lårbenet. Precis framför piriformis löper ischiasnerven.
Det påstås att piriformis kan trycka på ischiasnerven så att detta skapar en smärta i din skinka och även utstrålning i ditt ben som följd.

Piriformis syndrom
Piriformis påstås ibland irritera ischiasnerven.

Ischiasnerven och piriformis syndrom

En inklämning av ischiasnerven är mycket ovanligt.
En extrem smärta kan uppstå om ischiasnerven blir skadad, exempelvis av en felaktig injektion från en spruta. Detta resulterar även i kraftig muskelsvaghet i ett flertal muskler i ditt ben.

Ett tryck mot en icke skadad ischiasnerv är inte smärtsam. Tänk dig själv vad som i så fall borde hända då du exempelvis sitter på toalettringen eller kanten av en stol. I denna position lägger du ett kraftfullt tryck direkt mot ischiasnerven vilket torde ge en smärta om nerven var direkt känslig mot tryck.

Ett långvarigt tryck mot ischiasnerven skapar ingen smärta som jag här ovan har beskrivit. Det som däremot kan hända vid ett långvarigt tryck mot ischiasnerven är att ditt ben ”somnar”. Denna domning är direkt relaterat till hur länge du har haft ett konstant tryck mot ischiasnerven.

Under själva tiden det finns ett tryck mot ischiasnerven, exempelvis när du sitter ner, kommer du inte att märka av något mer än möjligen en lätt stickande känsla efter en stund.
När du däremot reser dig upp kan det efter en stund flöda en stickande känsla ner längs ditt ben, du kommer framför allt att känna av detta i din fot. Du kommer helst att vilja stå stilla så länge du har denna stickande känsla, då ett tryck mot din fot direkt kommer att öka på den stickande känslan betydligt.
Hur länge denna känsla sitter i är direkt relaterat till hur länge trycket har funnits mot ischiasnerven.

Piriformis Syndrom och variationer av ischiasnervens passage
Olika variationer av hur ischiasnerven löper förbi piriformis.

Exempel på varför piriformis syndrom vanligtvis inte ger smärta

Efter 15 minuters tryck mot ischiasnerven kommer du ca 20-60 sekunder efter att du har rest på dig känna av en stickande känsla som flödar ner längs ditt ben. Denna känsla kommer att sitta i ca 1-2 minuter.
Om du däremot har haft 15 timmars tryck mot ischiasnerven kommer du inte att märka av den stickande känslan förrän efter någon timme. Den stickande känslan kommer nu att sitta i betydligt längre än vid ett kortare tryck, ca en till två timmar.

Ett tryck mot ischiasnerven kommer inte att skapa någon direkt smärta. Det som däremot kan hända efter ett långvarigt tryck mot ischiasnerven är att du får en stickande känsla i ditt ben en stund efter att trycket har släppt.
Att ett tryck mot ischiasnerven från en liten muskel som piriformis skulle skapa smärta i din skinka, eller en utstrålande smärta i ditt ben är sannolikt inte möjligt.
Piriformis syndrom kan helt enkelt vara en diagnos som inte existerar.

Träningsprogram du kan prova om du har ont i skinkan

Mer läsning relaterat till smärta som kan likna piriformis syndrom

Naprapat i Göteborg. Jonatan Karlsson, leg Naprapat, City-kliniken

Jonatan Karlsson

Författare av denna text

Jonatan är legitimerad naprapat och har arbetat som detta sedan 2009. Han har även en examen i ultraljudsdiagnostik, samt en högre examen i Ortopedisk Medicine International. Du kan läsa mer om Jonatan via knappen nedan.