Nackspärr – Olika åkommor som kan ge nackbesvär

Ont i nacken kan du få av flera olika orsaker. I denna text ska jag beskriva några av orsakerna som gör att du kan få ont i nacken. 

Nackspärr kan du få av flera olika orsaker. I denna text ska jag beskriva några av orsakerna som gör att du kan få ont i nacken. 

En smärta som kommer från någon av strukturerna i din nacke behöver inte enbart kännas just i din nacke. Det är vanligt att smärtan förlägger sig som en värk över din nackvinkel, bakom ditt skulderblad eller ut i din arm.  

En smärta i din nacke behöver inte betyda att det är själva nacken som är problemet. Organsjukdomar i exempelvis dina lungor eller din diafragma kan förlägga sig som en smärta över din nackvinkel. Ibland kan även vissa axelbesvär förlägga en lätt smärta omkring din nacke. Detta uttrycker sig dock inte som en nackspärr.

Vid ett besök hos oss naprapater på City-Kliniken i Göteborg är den viktigaste frågan vi ställer oss huruvida ditt besvär är något vi kan behandla, eller om det är en allvarligare åkomma som behöver vidare utredning hos läkare. Om vi misstänker allvarligare åkomma hjälper vi dig i kontakt med läkare.

Nackspärr

Nackspärr innebär att du plötsligt eller gradvis får kramp i nackens muskulatur. Detta är sällan den primära orsaken till din nackspärr. Vidare läser du om diskbuktning och diskbråck som kan orsaka nackspärr.

Buktande disk är en en vanlig orsak till nackspärr: 

Diskarna sitter mellan kotorna och fungerar som stötdämpare, samt ger möjlighet till rörelse mellan kotorna. Bakom diskarna löper ryggmärgen som är omsluten av en hinna, ryggmärgshinnan. En konflikt mellan disken och ryggmärgshinnan kan göra att du får ont i nacken.  

Vanliga symtom vid en buktande disk är olika grad av smärta i din nacke, ditt huvud eller runt dina skulderblad. Smärtan kan förlägga sig på ena sidan, båda sidorna, eller till och med skifta från sida till sida. Smärtan kan även förläggas ner i dina armar. Denna smärta förstärks ofta då du rör på ditt huvud. 

Disken kan även skapa en konflikt med din nervrot. Nervroten löper ut åt sidan från ryggmärgen. Om du får ett tryck eller en inflammatorisk reaktion omkring nerven kan du uppleva detta som en smärta, myrkrypning eller domning ut i din arm. En kombination mellan dessa är inte ovanlig, vanligen känner du endast av domningen i ett begränsat område av din hand. 

Diskbråck kan ge besvär som nackspärr:

Om disken försvagas kan den mjuka kärnan i disken läcka ut och skapa en kraftfull inflammatorisk reaktion. Detta kan resultera i kraftnedsättning i vissa av dina muskler, reflexbortfall samt känselnedsättning i din arm. 

Ett vanligt förlopp som sker vid ett diskbråck är att du först får ont i nacken. Smärtan kommer efter en period även att kännas runt ditt skulderblad, för att sedan krypa ut i armen. Armsmärtan kan kombineras med myrkrypningar. Domningar kan även uppstå i din hand. Efter ytterligare en period kan smärtan i din nacke släppa helt, för att övergå till enbart smärta i din arm. 

Spinal stenos 

Spinal stenos är en förträngning i din ryggmärgskanal. Detta yttrar sig som en ständig värk i din nacke och skuldra då du står, går eller sitterAtt lägga sig ner avlastar ofta din smärta. Har du kraftiga förträngningar kan detta yttra sig som domningar i dina händer och fötter.  

Lateral stenos 

Lateral stenos är en förträning i din nervrotskanal. Nervrotskanalen är där din nervrot löper ut mellan kotorna. Nervroten kommer från ryggmärgen. Du behöver inte ha ont i nacken, om detta inte är kombinerat med någon annan nackåkomma vill säga. Du kommer endast att känna av en smärta i din arm. 

Facettledsbesvär kan göra att du får ont i nacken:

Facettleder är leder som dels håller samman kotorna, samt styr dess rörelser. Dessa sitter en bit ut åt sidan från kotan. I denna led kan du få en inflammation som yttrar sig som en lokal smärta. Smärtan upplevs då du exempelvis vrider din nacke maximalt åt ena sidan, tittar så mycket uppåt eller nedåt du kan eller då du lutar ditt huvud så mycket du kan åt sidan.  

Smärtan brukar ha följande mönster. Om du har ont i nacken på vänster sida då du tittar uppåt så mycket du kan, då gör det även ont då du tittar åt vänster, samt lutar huvudet åt vänster. Om det däremot gör ont på vänster sida då du tittar neråt. Då kommer det att göra ont då du tittar åt höger, samt då du lutar ditt huvud åt höger. 

Huvudvärk på morgonen som släpper framåt förmiddagen 

Du vaknar varje morgon med huvudvärk, denna huvudvärk släpper långsamt under morgonen och är borta vid lunch. Nästa morgon upprepas detta mönster. Denna typ av huvudvärk kan bero på att du har fått något som liknar en ärrbildning i ligamenten som löper mellan den första och andra nackkotan.  

Detta kan komma spontant omkring 60–årsåldern. Alternativt efter att ha huvudet mycket stilla i ungdomen, efter exempelvis en hjärnskakning.  

Välkommen att kontakta oss naprapater på City-Kliniken i Göteborg om du önskar hjälp.

031-130059

Vill du läsa mer om ryggbesvär kan du exempelvis läsa texten om Ont i ryggen: https://city-kliniken.com/ont-i-ryggen-en-teori-om-varfor-smarta-uppstar/

Vi rekommenderar naprapatbehandling vid nackbesvär.