Diskbuktning – En teori om varför smärta uppstår

Det finns ett flertal teorier om varför vi får ont i ryggen, varför smärta uppstår. Det finns helt klart flera orsaker till vad som kan skapa smärta vid ett besvär. Jag ska i denna text förklara hur jag ser på smärta vid ett vanligt tillstånd, ”ryggskott”

Varför får vi ont i ryggen? Vad är det som kan skapa denna smärta?

Det finns ett flertal teorier om varför vi får ont i ryggen, varför smärta uppstår. Det finns helt klart flera orsaker till vad som kan skapa smärta vid ett besvär. Jag ska i denna text förklara hur jag ser på smärta vid ett vanligt tillstånd, ”ryggskott”. Men jag vill vara väldigt tydlig med att detta är en teori, en teori som många andra. Ingen forskning har lyckats att säga ”så här är det”.

Ryggskott beskrivs som en akut eller gradvis insättande smärta som uppstår i ryggen. Orsaken till denna kan vara flera. Det talas om frakturer, inskränkt rörlighet i leder, låsningar, bristningar i muskler, diskbråck, med mera.

Här ger vi dig råd, tips och information om ländryggsbesvär i annan text.

Hur du blir man av med smärta i ländryggen kan du läsa mer om här.

 

Teorin om diskbuktning och ont i ryggen

Jag ska här beskriva en teori som jag finner mycket intressant. Diskbuktningar, diskar som skapar en konflikt med smärtkänslig vävnad. En disk är en massa uppbyggd av broskliknande material som sitter mellan två kotor i ryggraden. Diskens funktion är att sammansluta kotorna med varandra för att kunna tillåta rörelser mellan dessa. De fungerar även som stötdämpare, samt att upprätthålla utrymmet mellan kotorna.

En disk är i stort sätt inte känslig för smärta. Endast den yttre delen (0.9 mm av ytan) av disken har visat sig inneha nervvävnad. Ryggmärgshinnan främre del däremot har visat sig vara rikligt uppbyggd av nervvävnad, denna kan således förmedla smärtsamma impulser. Hinnan löper i ryggmärgskanalen, strax bakom diskarna.

Ont i ryggen - Ryggkota

Ryggmärgshinnans roll vid ont i ryggen

Om ryggmärgshinnan utsätts för tryck, eller påverkas av inflammatoriska reaktioner kan smärta uppstå. Smärtan kan förlägga sig mitt i ryggen, ena sidan, eller båda sidorna samtidigt. Smärtan kan även kännas som en punkt i din ena skinka, eller båda skinkor samtidigt. Den kan även reproduceras ner i ditt eller dina ben, så långt ner som till anklarna.

Om disken buktar snett bakåt kan den även skapa en konflikt med dina nervrötter. Om så är fallet kan smärtan reproduceras ner i ditt ena ben. Detta kännetecknas ofta som en mer exakt lokaliserad smärta inom ett visst utbredningsområde i ditt ben. Smärtan kan även gå ut i dina tår, beroende på vilken nerv som är påverkad. Även pirrningar och domningar kan upplevas då man får tryck mot en nervrot.

Ont i ryggen - Diskbuktning

Avlastning och belastning av diskarna

De moment som brukar göra mest ont vid ett besvär som har med dina diskar att göra är:

  • Sitta
  • Böja dig framåt
  • Lägesförändringar
  • Lyfta

De som avlastar din smärta mest brukar vara:

  • Ligga på rygg med böjda ben
  • Röra på dig lite lätt

 

Värt att nämna är att detta kan bero på vilken nivå i ryggen ditt besvär sitter. Om exempelvis din tredje disk i ländryggen är den som skapar din smärta så kan sittande vara avlastande. Det kan även vara skönt att böja sig framåt. Om smärtan är väldigt påtaglig kan ditt enda alternativ vara att ligga ner, således kommer det inte kännas bättre om du rör på dig lite lätt. Dock är det inte farligt att röra på sig. Det beskrivs idag att du bör, om möjligt, försöka röra på dig lite lätt även om det gör ont. Men rör inte på dig mer än du klarar av, det är bättre att du rör på dig korta stunder i flera omgångar.

Diskbråck

En vanlig beskrivning av uppkomsten av ett diskbråck kan vara att smärtan startar som en lätt värk i mitten eller ena sidan av din rygg (du har här en konflikt med ryggmärgshinnan). Detta sprider sig mer ut åt sidan och även ut i ditt ben (du har nu möjligen en kontakt med nervroten). Smärtan sitter fortfarande både i din rygg och i ditt ben. Efter några timmar eller dagar släpper din värk i ryggen, och du har nu bara ont i ditt ben (du har nu bara en konflikt med din nervrot och inte längre med din ryggmärgshinna). Förloppet kan naturligtvis ske på olika vis, du kan exempelvis få akut ont i ditt ben utan föreliggande ryggsmärta.
Ont i ryggen - Smärtan förläggs beroende på var diskbråcket trycker.

I de absolut flesta fall självläker ett diskbråck, operation behöver sällan utföras. Detta bedömer dock din läkare i första hand.

Har du ont i ryggen? Du är välkommen att kontakta oss naprapater på City-Kliniken i Göteborg för en bedömning. Ring 031-130059, eller besök oss på www.city-kliniken.com

Vi rekommenderar att du bokar en naprapatbehandling vid besvär som liknar detta.

Vill du läsa en annan teori om ryggbesvär? Hållningsrelaterat syndrom kan du läsa om genom att klicka dig vidare via länken.

Det finns andra åkommor som kan skapa domningar i ditt ben, exempelvis Meralgia Paresthetica.