Sned vid ont i ryggen – Därför kan du bli sned

Sned vid ont i ryggen – Därför kan du bli sned

Sned vid ont i ryggen – Därför kan du bli sned vid ryggsmärta

Någon gång kanske du har blivit sned i ryggen i samband med ryggvärk. Även om det viktigaste för dig är att bli av med din ryggsmärta, kanske du undrar varför du har blivit sned. Har du ont för att du är sned, eller är du sned för att du har ont? På denna frågan finns många teorier. Jag ska nu beskriva för dig hur jag ser på det hela. 

Det finns flera aspekter som kan ge dig en extra snedhet i ryggen, jag kommer enbart att gå in på varför diskrelaterade besvär kan göra att du omedvetet skjuter ut höften åt sidan och skapar en så kallad smärtdeviation. Då du från en dag till en annan, går från din normala hållning till en mer sned hållning. Höften kan till och med skjutas ut åt sidan direkt efter ett lyft, ibland kan det gå väldigt hastigt. 

 

Om en disk buktar bakåt kan den på olika sätt skapa en konflikt med t.ex. ryggmärgshinnan, eller en nervrot. Till följd av detta kan kroppen reagera med smärta som följd. Antingen i din rygg, ditt ben eller båda delarna.

Diskprotraktion

Ibland finner kroppen en position där disken inte skapar en lika stor konflikt med ryggmärgshinnan eller nervroten. Exempelvis då höften skjuts ut från kroppen. För att undvika höften att dras tillbaka mot den större konflikten, skapas en muskelspasm i din ena sidas muskulatur så att detta inte sker.

Sned vid ont i ryggen

Om du får denna snedhet ger det oss naprapater en ledtråd till vilken av diskarna i ryggen ditt besvär härstammar från.

Iliolumbara ligamenten

 

Som du ser ovan finns det ligament i kroppen som går från den femte ländkotan till bäckenet. De iliolumbara ligamentet. Detta ligament kommer att förhindra höften att dras åt sidan vid ett besvär på denna nivå. Betydelsen av detta är att om du har en smärtdeviation åt sidan, är det ytterst sällan L5-disken som skapar denna smärtdeviation. 

Däremot kan kroppen fly smärtan på ett annan sätt vid ett besvär som härstammar från den femte disken, genom att tilta kroppen lätt framåt. Du öppnar då upp lite lätt baktill för disken, vilket medför en mer gynnsam position för tillfället. Du kommer dock troligen snabbt få en trötthet i ryggslutet, då muskulaturen på båda sidor av ryggraden kommer att spännas åt kraftigt. 

 

Jag hoppas att du har fått en liten förståelse för vad som kan ge dig en snedhet i din rygg från en dag till en annan. Viktigt att belysa är att det finns fler åkommor som kan provocera fram denna snedhet. Varpå en undersökning av ditt besvär behövs för att kunna tala om varför just du har råkat ut för detta. Jag vill även belysa att en sned rygg inte behöver resultera i smärta.  Detta exempel är hur jag ser på vissa diskrelaterade besvär. Jag tror att det i detta exempel är smärtan som gör dig sned, inte snedheten som ger dig smärta.  

 

Har du ont i ryggen? Du är välkommen att kontakta oss naprapater på City-Kliniken i Göteborg för en bedömning. Ring 031-130059, eller besök oss på www.city-kliniken.com