Hållningsrelaterat syndrom – Ont i ryggen

Hållningsrelaterat syndrom, även kallat Posturalt syndrom, betyder att normala ligament utsätts för onormala mekaniska påfrestningar. När detta sker skapas smärta.

Hållningsrelaterat syndrom, även kallat Posturalt syndrom, betyder att normala ligament utsätts för onormala mekaniska påfrestningar. När detta sker skapas smärta. Ett ligament förbinder ben med ben och stabiliserar dessa. Ryggradens stabilitet upprätthålls framför allt av ligament. 

Ett exempel på hållningsrelaterat syndrom är något som har kommit att kallas ”böjt finger syndrom” Om ett finger böjs bakåt kommer smärta förr eller senare att uppstå. Om tillräcklig kraft tillämpas under en given tid kommer nervändarna att sända ut signaler från de involverade strukturerna, i detta fall ligamenten.  Smärta kommer då att uppstå i detta område. Det är denna värk du upplever i ryggen då du har varit i samma position för länge om du lider av Posturalt syndrom.

Hållningsrelaterat syndrom

Det finns studier som påvisar fria nervändar i ryggradens ligament och ledkapslar. Om samma position upprätthålls under en tid kan för hög påfrestning ske mot dessa strukturer, och smärta uppstår då nervändarna i ligamenten talar om för hjärnan att detta inte är bra för kroppen. Lösningen på det hela är att du byter position, smärtan kommer då att avta. 

Så känner du igen Hållningsrelaterat syndrom 

  • Konstant smärta som uppstår då du har varit i samma position en längre tid, som släpper då du byter position eller att du rör på dig. 
  • Du måste vara i samma position en stund innan smärtan uppstår. Ju längre du är i denna position då smärtan har uppstått, ju mer ont får du. 
  • Du kan röra på dig fritt i alla riktningar utan att smärta uppstår. Det är bara då du har upprätthållit en position under en längre tid som smärta uppstår. 

En typisk historia

Patienten är ofta en ung kvinna med diffus ryggsmärta. Ryggsmärtan känns över ländryggen och höftkammen. Smärtan förläggs aldrig nedan övre delen av skinkorna. Smärtan uppstår vanligtvis efter att du har varit i samma position en längre stund, sittande eller ståendes. Intensiteten av smärtan och upprätthållandet av positionen är direkt relaterade mot varandra. Ju längre du är i samma position, ju mer ont får du.   

Även att ligga på mage en längre stund kan göra ont då du i detta läge sätter ordentlig stress på dina ligament i ryggen. Även långsamma promenader, som att gå i en affär eller på stan kan göra ont. Överraskande för många är att fysisk aktivitet och sport är helt smärtfritt, detta mår du bäst av.  Posturalt syndrom är helt enkelt ett resultat av positioner och inte rörelser. 

Hur du gör för att minimera smärtan vid Hållningsrelaterat syndrom

Det viktigaste är att du är i rörelse. Byt position ofta, variera från sittande till stående, eller variera tyngdpunkten från ben till ben.  

Ett bålstabiliserande träningsprogram kan vara av nytta då musklerna som sitter nära ryggraden kan hjälpa ligamenten att stabilisera din ryggrad till viss del. 

Även en god hållning och kroppsmedvetenhet torde kunna hjälpa mot detta besvär. Exempelvis att du står upprätt och inte lägger vikten mot svanken.

Hållningsrelaterat syndrom

Har du ont i ryggen, och vill ha ett svar på varför du har ont. Kontakta oss Naprapater på City-Kliniken i Göteborg så hjälper vi dig. 

Telefon: 031-13 00 59 

Eller via hemsidan: www.city-kliniken.com 

Läs gärna om en annan typ av ryggsmärta via denna länk: ont-i-ryggen-en-teori-om-varfor-smarta-uppstar/

Vi rekommenderar naprapatbehandling för detta besvär.