Naprapat Kiropraktor

Naprapat Göteborg - Naprapatbehandling

Naprapat Kiropraktor

Naprapat Kiropraktor

I denna text beskriver vi skillnaden mellan en naprapat och en kiropraktor. Jag vill påstå att likheterna ofta är större än olikheterna. Så när ska du välja vad?

Vi upplever att många har svårt att veta var man ska vända sig då man har fått ont. Genom denna text hjälper vi dig hur du kan tänka då du söker hjälp för första gången.

I denna text går vi kort igenom:

  • Kiropraktor historik
  • Naprapat historik
  • Naprapat Kiropraktor Behandling
  • När ska du välja en naprapat och när ska du välja en kiropraktor
  • Sammanfattning

Kiropraktor

Ordet kiropraktik kommer från chiro = händer, praktos = att göra. D.D. Palmer utvecklar kiropraktiken på 1890-talet. Subluxationsteorin var det stora på denna tid, att kotor hoppar ur led och kiropraktorn lägger tillbaka dessa. Denna teorin har motbevisats. Idag skriver kiropraktorhögskolan på sin hemsida: “Kiropraktik är ett verksamhetsområde som innehåller diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke”.

Mer om kiropraktiken läser du på kiropraktorhögskolans hemsida.

Naprapat

Naprapatins grundare är Oakley Smith. Han var under hela sin verksamma tid intresserad av att söka orsaken till de besvär hans patienter hade. Smith var först kiropraktor, och han strävade efter att bevisa att kotor hoppade ur led. Till följd av detta uppfann han flera instrument, framför allt för att påvisa hur kotor delvis kunde hoppa ur led. Smith blev kritisk till kiropraktikens grundare Palmers teori, särskilt om att kotor hoppade ur led. Smith visade med sin forskning att kotor inte alls kunde hoppa ur led, på det sätt som tidigare beskrivits. Därefter började Smith söka andra orsaker till besvär, och inledde forskning med sådan inriktning på allvar under 1905. Detta leder till naprapatins bildande. Naprapati kommer ur det tjeckiska ordet naprapavit, som betyder korrigera lidande.

Mer om detta läser ni ur naprapatins historik på naprapathögskolans hemsida.

Naprapat Kiropraktor Behandling

Mycket har hänt sedan både kiropraktikens och naprapatins grundande. Idag vill jag påstå att likheterna är större än olikheterna mellan naprapater och kiropraktorer. Undersökningen som är en otroligt viktig del för att komma fram till varför du har ont skiljer sig stort mellan olika terapeuter. Även behandlingen skiljer sig stort från terapeut till terapeut. Kiropraktiken är känt för att jobba mycket med ledjustering, naprapatin använder mer en kombination av ledjustering och mjukdelsbehandling.

Hur en naprapatbehandling kan gå till läser du här.

När ska du välja en naprapat och när ska du välja en kiropraktor

Som jag har skrivit ovan kan likheterna vara slående. Jag tycker att du ska läsa igenom olika naprapaters och kiropraktorers hemsidor för att du själv ska få en bild av hur just dessa terapeuter jobbar. Om just du får mer förtroende för en viss klinik tycker jag att du ska välja den. Rekommendationer från vänner och bekanta kan även vara en viktigt del i ditt val.

Jag rekommenderar dig att välja en klinik som samarbetar med andra specialister inom sjukvården. Exempelvis läkare, samtalsterapeut, fysioterapeut, ortopedingenjör, dietist, tandläkare och optiker. Därmed behöver du inte fundera över vilken terapeut du ska söka i första hand. Din naprapat eller kiropraktor kan alltid hjälpa dig vidare om den bedömer att det behövs.

Om du vill läsa mer om ditt besvär innan du bokar en tid erbjuder vi råd, tips och information via fliken symtom. Här laddar du även ner enkla träningsprogram gratis, som du kan prova och se om det kan hjälpa mot din smärta.

Här hittar du råd, tips och information för smärta i kroppen.

Sammanfattning Naprapat Kiropraktor

Likheterna är stora mellan naprapat kiropraktor. Därför är det viktigt att du tar dig tid att läsa igenom olika klinikers hemsidor för att du själv ska kunna bilda dig en uppfattning om vem du söker. Om du inte finner informationen du söker rekommenderar jag dig att du ringer eller mejlar kliniken med din fråga. En seriös klinik återkommer med svar till dig.

Avslutningsvis vill jag påstå att grundteorierna är den stora skillnaden mellan naprapater och kiropraktorer. Kiropraktorer jobbade efter teorin att kotor hoppade ur led. Medan naprapatins grundare Smith kom fram till att så inte var fallet, och utvecklade andra teorier och behandlingar. Därefter bildades naprapatin eftersom Smith bytte riktning från kiropraktiken. Sedan länge vet vi helt säkert att kotor inte hoppar ur led. Välj en klinik du får förtroende för, om det är en naprapat eller kiropraktor du träffar har mindre betydelse tror jag.

Se alla våra behandlingar

Boka en behandling