Inklämningssyndrom i axeln

Inklämningssyndrom är kanske mer känt som impingement. En smärta uppstår i din axel då någon typ av vävnad kommer i kläm i det så kallade subacromiella rummet

Inklämningssyndrom i axeln är en vanlig orsak till smärta i din axel. Inklämningssyndrom är kanske mer känt som impingement. En smärta uppstår i din axel då någon typ av vävnad kommer i kläm i det så kallade subacromiella rummet (gul cirkel på bilden).

Inklämningssyndrom
Inklämningssyndrom/impingement i axel

Smärtan som uppkommer vid ett inklämningssyndrom i din axel gör sig ofta påmind då du använder din arm. Framför allt då du har handen ovanför ditt huvud eller exempelvis tar på dig en jacka.

Då du lyfter armen vrider överarmsbenet sig uppåt och klämmer in de strukturer som ligger i det subacromiella rummet, mot ett benutskott som sitter på skulderbladet (acromion). Dessa två benstrukturer är markerade på bilden här ovan, med röda pilar. Det subacromiella rummet är markerat med en gul cirkel.

 

Vikten av undersökning vid inklämningssyndrom

För att ta reda på vilken struktur som skapar smärta i din axel är det viktigt att genomföra en såväl noggrann, som väl genomtänkt sjukdomshistoria samt undersökning.

Strukturer som kan klämmas in i det subacromiella rummet är:

  • Den övre delen av slemsäcken
  • Supraspinatussenan
  • Infraspinatussenan
  • Subscapualrissenan
  • Biceps långa sena

 

Viktigt att uppmärksamma är att din axelsmärta inte alltid förlägger sig bara över axeln. Du känner ofta smärtan likt en molande värk över överarmens fram-/utsida. Den kan även kännas så långt ner som till din handled.

Vid inklämningssyndrom i axeln på grund av irritation av supraspinatusenan, infraspinatussenan, samt subscapularissenan har stötvågsbehandling visat sig ge goda resultat.

Detta kombinerar man naturligtvis med ergonomiska förändringar samt ett väl utfört rehabiliteringsprogram.

Smärta i axeln kan bero på flera olika saker. Ovan nämna är exempel på några diagnoser som kan orsaka besvär.

 

Du är varmt välkommen att kontakta oss naprapater på City-Kliniken i Göteborg, om du exempelvis har fått ont i din axel, och vill ha hjälp med detta.

Stötvågsbehandling kan vara effektiv mot vissa besvär i din axel. Boka en naprapatbehandling så bedömer vi om detta är rätt behandling för dig.

Då man inte vet vad smärtan beror på kan vi på City-Kliniken i Göteborg bedömma detta med hjälp av ultraljudsdiagnostik.

Frusen axel är en annan vanlig diagnos du kan läsa om.