Vården av kvinnor efter graviditet måste förbättras! - City-Kliniken
15550
post-template-default,single,single-post,postid-15550,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vården av kvinnor efter graviditet måste förbättras!

Vården av kvinnor efter graviditet måste förbättras!

Varje år den 25 april uppmärksammar vi de kvinnor som drabbas av olika skador efter förlossning.
Som certifierad MammaMagetränare och naprapat träffar jag dagligen kvinnor som inte kan skratta, hosta eller nysa utan att kissa på sig. Kvinnor som inte kan leka eller bära sina barn utan att få ont i ryggen. Kvinnor som får hålla sig för magen varje gång de tar i för att tarmarna buktar ut genom bukväggen. Trots allvarliga besvär är det svårt för dessa kvinnor att tas på allvar av vården. Besvären ses många gånger som kosmetiska och många får höra att allt är normalt. Därför anordnar vi som är certifierade MammaMagetränare varje år MamaTummyDay. Dagen instiftades för 4 år sedan av Katarina Woxnerud, grundare av MammaMage. I Göteborg höll vi till i Pilates Completes fantastiskt vackra lokaler vid Skanstorget


Under dagen höll vi föredrag om vad som händer med kroppen under en graviditet och varför det är viktigt att återträna bäckenbotten och djup magmuskulatur. Deltagarna fick även möjlighet att prova på MammaMageträning.
Vi utförde även löpande kontroller av mammamagar, mätte djup, längd och bredd på kvinnornas diastaser och testade ifall de kunde aktivera bäckenbotten och djup mage, och på så sätt kontrollera delningen.

Sofia undersöker magen på en nybliven mamma.

Fakta diastasrecti
Delning på framsida mage, mellan raka magmuskelns (rectus abdominus) två bukar.
Delningen uppmäter en bredd på 3 cm eller mer.
100 procent av alla gravida kvinnor har en diastas vid förlossning.
Delningen läker främst 8 första veckorna efter förlossning.
Drygt en tredjedel av alla kvinnor har en kvarvarande diastas efter ett år.

Det är först när vi återfår kontakt och spänst i de uttänjda strukturerna i mage och bäckenbotten som vi kan få en återslutning av diastasen och full funktion i bukväggen. De djupa musklerna Transversus Abdominis och bäckenbottenmuskulatur kräver specifik träning.

 

Testa om du har diastas:
Diastasen mäts från nedre revben ner mot pubisben. Du mäter Längd, djup och bredd.
Gör så här:

  •  Ligg på rygg med böjda ben.
  • Slappna av i kroppen
  • Lyft upp huvudet från underlaget
  • Känn med dina fingrar mellan den raka magmuskelns två bukar
  • Mät bredd längd och djup.

Testa sedan att aktivera bäckenbotten och djupmage och känn om delningen minskar när du åter lyfter huvudet.

Ett stort tack till Pilates Complete, Jasmin Salhi och Linda Ahlgren för att ni upplät er lokal för MamaTummyDay!
Även ett stort tack till alla fantastiska mammor som kom och lyssnade på oss

Missade du MamaTummyDay och vill komma på en undersökning och få hjälp med återträning efter din graviditet kontakta mig, Sofia Lamotte, City-Kliniken på 031130059 alt. sofia@city-kliniken.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Behandling av gravida

Under graviditeten kan man liksom tidigare drabbas av skador och överbelastning i muskler och leder. Det är dessutom vanligt att man på grund av den ökade belastningen och förändrade kroppshållningen blir tröttare i rygg och bäcken. Det kan vi hjälpa dig med. Vi använder oss av en gravidbänk som har plats för din gravidmage och byst, så att du kan ligga på magen utan problem. Det gör det lättare för dig att slappna av. Vi ger även råd och tips på vilken träning/motion som passar just dig.

Vi naprapater på kliniken har under många år behandlat gravida, nyblivna mammor och mammor som många år efter förlossning har besvär med sina ryggar.

STÄNG

Om stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling har använts sedan 1980-talet inom sjukvården för att spränga njursten. Inom idrotten har den använts sedan OS 1996.

Genom en applikator går stötvågor in mot vävnaden. Behandlingen ökar den metaboliska aktiviteten i vävnaden som gör att kroppens läkningssystem sätts igång.

Behandlingstillstånd som har goda resultat:

 

City-Klinikens stötvågsbehandling

Normalt behandlar vi 3 – 5 gånger med en veckas mellanrum, därefter görs en utvärdering tillsammans med naprapaten/sjukgymnasten. Om du har några frågor kan du maila eller ringa oss till kliniken. Vid tidsbeställning, uppge om du har en remiss från läkare. Behandlingen ingår i vanlig behandlingstaxa.

STÄNG

Om Naprapati

Naprapatin har en stark nordisk förankring och är sedan länge den klart dominerande grenen inom manuell medicin i Norden. I Sverige finns idag (2010) drygt 1000 legitimerade naprapater och i Finland finns knappt 100. I Norge växer naprapatin lavinartat och varje år utexamineras cirka 25 norska naprapater vid Naprapathögskolan i Stockholm. Även utanför Norden är naprapatin på stark frammarsch.

Naprapaten av idag har en mycket bred grund att stå på vad gäller såväl grundmedicinska och humanbiologiska kunskaper som kunskaper inom naprapatins karaktärsområde, den manuella medicinen, och de behandlingstekniker som omfattas inom detta.

Naprapaternas specialitet är att kombinera en hög kompetens inom ortopedisk medicin med mycket god kunskap om rörelseorganens specifika funktion. Detta innebär en stor bredd såväl vad gäller teoretiska kunskaper, vilket ger goda differentialdiagnostiska möjligheter, som rent kliniskt/praktiska kunskaper, vilket ger en mångfald av möjligheter att behandla patienter.

Naprapati kan beskrivas som Funktion och Mångfald

Verksamhetsområdet naprapati innefattar att förebygga, utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Behandlingen sker genom att kombinera manipulations- och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage i syfte att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen.

Naprapatin präglas av ett helhetstänkande där behandlingen är kausalt inriktad, varför ovan nämnda manuella behandlingsmetoder ofta kompletteras med annan fysikalisk behandling och förebyggande eller rehabiliterande träning för att om möjligt undvika återfall.

Då den ovan nämnda kunskapen om rörelseorganens specifika funktion kombineras med goda kunskaper i biomekanik faller det sig naturligt att även ergonomi är ett område naprapater väl behärskar, vilket ytterligare förstärker möjligheterna till en helhetssyn samt medger behandling av de flesta patientkategorier med besvär och smärta från rörelseorganen.

 

Läs med om naprapati

Svenska Naprapatförbundet

Svensk Idrottsmedicin

Orthopaedic Medicine International

Fyss

STÄNG